Napsali o nás v Novém Dobrovicku

Poslední aktualizace: 28. dubna 2016


Zpět

Vážení návštěvníci našich webových stránek,

zde Vám předkládáme co o nás napsali
v Novém Dobrovicku číslo 2. ročníku 2012
na straně 4.

Rozhovor s Mgr. Tomášem Sedláčkem, vedoucím dobrovického ochotnického divadelního souboru Dobrovít

1) Přibližte prosím Pojizerské hry – jejich historii, jak jsou zajištěny finančně a organizačně?

Pojizerské hry vznikly z popudu dobrovických ochotníků v roce 1949 a od té doby se (s výjimkou jednoho ročníku, který ne zcela úspěšně proběhl v Mladé Boleslavi) konají každý rok v květnu v dobrovickém divadle. Za tu dobu se na jeho jevišti objevilo již 40 souborů a zájem o vystoupení na „pojizerkách“ stále roste, takže je paradoxně stále těžší sestavit program, protože musíme – s těžkým srdcem – řadu souborů odmítnout.

Co se zajištění akce týká - v posledních třech letech je výhradním pořadatelem divadelní soubor Dobrovít, na němž leží jak příprava, tak pořadatelská činnost, a nakonec i závěrečné vyúčtování. Ačkoli si nemůžeme stěžovat na nezájem diváků, z vybraného vstupného bychom celou akci nezaplatili, a tak sháníme finance, kde se dá. Celou akci podporuje zejména Středočeský kraj (Fond kultury a obnovy památek) a samozřejmě město Dobrovice, důležité jsou však i dary sponzorů, jejichž výčet uvádíme na plakátech a pozvánkách.


2) Letošní ročník Pojizerských her prý bude tzv. „štíhlejší“ oproti dřívějším letům - vystoupí méně souborů a odehraje se méně představení. Jaké jsou příčiny této změny?

Důvodů je více. V minulých ročnících jsme festival pro změnu „nafukovali“ až na 17 představení, jenže se ukázalo, že divácký zájem postupně klesá a „natahování“ festivalu až do poloviny června je spíš kontraproduktivní. Ke konci se někdy hrálo jen pro 30 – 40 diváků. Z toho se pak logicky odvíjí i negativní poměr nákladů a výnosů. A to ani nemluvím o únavě členů souboru – většina trávila všechny víkendy v divadle na úkor rodiny a osobních záležitostí.


3) S jakou hrou bude letos Dobrovít na Pojizerských hrách vystupovat?

Pojizerské hry zahájíme galantní komedií Noc s Casanovou, kterou volně podle předlohy mexického autora F. Inclána napsal Jan Makarius.

19. května 2012 pak náš dětský soubor uvede pohádku Tři princezny na vdávání, kterou na motivy Nezbedných pohádek Josefa Lady napsala Jindra Delongová.


4) Existuje kronika souboru Dobrovít?

Donedávna jsme kroniku neměli, ta původní se prý někde ztratila snad už někdy v padesátých letech a tuto ztrátu se dlouho nedařilo nahradit. Až zcela nedávno nás všechny překvapil Josef Sluka, dlouholetý člen Dobrovíta, který si dal tu neskutečnou práci, shromáždil a prostudoval všechny dostupné archiválie a vytvořil kroniku novou.


5) Zatím nejnovější hra, kterou Dobrovít nastudoval, je „Řeznická opereta“ autora Zdeňka Štěpánka. Můžete s ní čtenáře, popřípadě potenciální diváky, seznámit?

Jedná se o trošku bláznivou komedii z řeznicko – lahůdkářského prostředí, kterou na základě vlastních vzpomínek napsal náš kamarád Zdeněk Štěpánek. Zhruba před dvěma lety se na nás obrátil s nabídkou realizace této hry, ale pořád na to nějak nebyl čas. Až loni na podzim jsme se konečně odhodlali a letos v únoru jsme uvedli „světovou premiéru“ Řeznické operety.


6) Proč se Dobrovít nezúčastňuje soutěžních přehlídek?

Na podobnou otázku jsem odpovídal už několikrát – protože chceme hrát divadlo a ne soutěžit. Hrajeme, aby se diváci bavili, a ne, abychom si něco dokazovali před porotou.


7) Jakými změnami za poslední rok Dobrovít prošel?

Omládnul.


8) Jaké má Dobrovít plány do budoucna?

Nezkazit premiéru, úspěšně uspořádat Pojizerské hry, příští rok sestavit repertoár ...


9) Co se podle Vás v poslední době Dobrovítu nejvíc vydařilo?

Nechci, aby to vyznělo pateticky, ale já beru jako úspěch každé představení, na jehož konci opouštějí divadlo spokojení diváci. Neřeším, jestli to byla klasika nebo crazy komedie. Ale mluvím teď jen sám za sebe.


10) S čím nejčastěji bojujete?

S časem.


11) Co je podle Vás na ochotnickém divadle nejtěžší ?

To souvisí s předchozí otázkou. Najít si pro něj dostatek času.


12) Co Vás na něm naopak nejvíc baví?

To se těžko povídá, to se musí prožít ...


13) Co byste chtěl Vy sám sdělit čtenářům nebo divákům?

Především bych všechny rád pozval na letošní Pojizerské hry a poprosil, aby nám i nadále zachovávali svou přízeň.


Děkujeme Vám za rozhovor.

Blanka Mulačová
-vb-

Zobrazit (stáhnout) celé Nové Dobrovicko 2/2012PDF

Těšíme se na Vaši návštěvu v divadelním sále.
Webmaster

Zpět Domů Nahoru

Copyright © penda 2016